dimecres, 29 de juliol del 2015

Comella, Escultura, Natura (CEN)

La masía de: Comella, Escultura, Natura (CEN)
Què és La Comella
És una finca particular que s’ha esdevingut en un parc d’escultures dins d’un bosc mediterrani. Les obres tracten temes relacionats amb la natura i l’experiència de viure en harmonia amb ella. El seu ideari es el respecte al medi i la contribució al món de les idees per fer una unió pacífica en la convivència de totes les cultures i classes socials. La Comella és un espai on són possibles moltes activitats: des de la creació d’una escola Waldorf, (properament iniciarà la seva activitat), fins a visites d’escolars, universitaris, estudis de màsters, acollida d’artistes de tot arreu, trobades d’escultors i fins hi tot la celebració de festes, rituals de celebració i casaments si aquets tenen una relació amb l’obra de l’autor... Tot això és possible per que La Comella no es cap negoci, es la casa del muftí, l’escultor del pacte i autor de l’anell de pedra. És un espai de respecte a l’altre, per tant ningú fa ostentació de les seves idees polítiques, religioses, estètiques ni ètiques: totes tenen cabuda si totes son presents alhora.
La Comella és un espai de producció creativa i la seva afirmació està en l’acció, és per això que el treball s’ha centrat en la millora del terreny, en l’aportació de terres, recollida d’aigües, neteja del bosc, replantació d’espècies autòctones i realització d’obres que presentes aquest compromís. La documentació que resta de les accions ha de tenir sempre un caràcter creatiu, obert e integrador. Cap manifestació pot fer-se a la Comella si trenca aquestes normes, és la manera d’expressar de manera clara, sense equívocs, el seu compromís: el pacte amb la natura.
En la realització de propostes te cabuda tot allò que és transversal, transfronterer, transnacional, transgressor i transformador. El pacte amb la natura implica una gestió simbiòtica amb ella, res és excloent i tot dialoga amb els 68.000 m. del bosc mediterrani.
La Comella està situada al terme de Tarragona, a la carretera Pont d’Armentera, al quilòmetre tres direcció Els Pallaresos. Està ben comunicat, a prop de l’autopista, del TGV, del barri St. Pere i St. Pau i dins dels pinars de l’Ermita del Loreto.
La matèria, la idea
L’obra de l’escultor Rufino Mesa és el resultat d’una llarga trajectòria de treball amb peces de gran format construïdes amb materials sòlids i perdurables: bronze, marbre, granit, ferro etc. materials que suporten adequadament les condicions climàtiques de l’exterior. Entre els temes que tracta predominen aquells d’orientació humanística; l’abstracció, l’objecte presentat, el valor del concepte i el respecte a la matèria. La idea i la matèria opten per les formes sòlides, per els missatges encriptats i per respirar allò que ell anomena, - l’alè físic de la realitat estètica.
La Comella

Como en un macetero con las hiervas secas,
la tierra dormía plácidamente entre los dedos:
arrumaco yermo y cálido en el hueco de la mano.
Allí, en el limo espeso de las palabras, ya sin aliento,
quedó atrapado el discurso entre la lengua y el oído, allí
dejé caer las semillas como una cascada de lamentos.

Hoy, de tus ojos inocentes espero el riego de mañana,
para hacer una patria sin himno ni bandera y,
entre el polvo del tiempo hacerme un hogar.

Creo que por fin ha llegado hasta mi 
un destino bañado de azul.
Abrazo de esperanza que
me une para siempre.

Escrits a la Comella l’any 1.997

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada